Title Image

Waarom onze producten 100% vegan en diervriendelijk zijn

Waarom onze producten 100% vegan en diervriendelijk zijn

Marcel’s Green Soap zet zich in voor dierenwelzijn. Hoe we dat doen? Al onze producten zijn 100% vegan en dierproefvrij. Dat klinkt logisch, maar toch wassen veel consumenten zich nog dagelijks met dierlijke vetten en worden er nog steeds proefdieren gebruikt voor het ontwikkelen van schoonmaakmiddelen. Dat moet en kan anders.

Dierproefvrije schoonmaakmiddelen

In Nederland worden er jaarlijks zo’n 480.000 dierproeven gedaan. Tien jaar geleden lag dit aantal nog een kwart hoger. We zijn dus op de goede weg, maar een dierproefvrij land is nog lang niet in zicht. De meeste proeven worden gedaan voor medicijnonderzoek, maar ook voor het testen van schoonmaakproducten worden nog proefdieren gebruikt. Onnodig, vinden wij. En daarom zijn alle schoonmaakmiddelen van Marcel’s Green Soap proefdiervrij.

 

Sinds 2013 mogen in Europa geen proefdieren worden ingezet voor het testen van cosmeticaproducten zoals make-up, shampoo, bodylotion, zonnebrandcrème, tandpasta, deodorant etcetera. Dat lijkt goed nieuws, maar helaas geldt dit verbod nog niet voor schoonmaakproducten. Ratten, muizen, konijnen, hamsters en cavia’s worden nog steeds gebruikt om proeven op te doen. Met braken, rillingen, falen van de organen, verlamming en zelfs de dood tot gevolg. En hebben de dieren de proeven wél overleefd, dan worden ze meestal daarna alsnog gedood.

Met de dierproefvrije schoonmaakproducten van Marcel’s Green Soap

bewijzen we dat je je huis kunt schoonmaken zonder gevaar voor mens en milieu.

Net zoals bij cosmetica zijn dierproeven helemaal niet nodig voor het ontwikkelen van veilige schoonmaakmiddelen. Met de dierproefvrije schoonmaakproducten van Marcel’s Green Soap bewijzen we dat je je huis kunt schoonmaken zonder gevaar voor mens en milieu. Sterker nog: onze schoonmaakproducten zijn volledig vegan, voor minstens 97% biologisch afbreekbaar en plasticvrij verpakt óf verpakt in gerecycled plastic.

Dierlijke versus plantaardige vetten

In veel zeepproducten van bekende merken zitten dierlijke ingrediënten verwerkt, vaak zónder dat de consument het weet. In veel gevallen gaat het om het ingrediënt ‘sodium tallowate’, een moeilijk woord voor verzeept rundvet. Eigenlijk alles met het woord ‘tallow’ heeft te maken met dierlijk vet. Voor veel consumenten zijn de ingrediëntenlijsten op de verpakkingen niet te begrijpen, waardoor ze geen idee hebben dat ze zich dagelijks wassen met dierlijke vetten. Het feit dat er dierlijke vetten worden verwerkt in zeep, stamt nog uit de oertijd. Daarvoor gaan we even terug in de tijd:

 

In het Oude Testament, het oude Egypte en het Romeinse Rijk werd al over zeep gesproken. En een zeepachtig materiaal dat tijdens de opgraving van het oude Babylon werd gevonden, is hét bewijs dat zeep al in 2800 voor Christus werd gemaakt. De eerste zepen werden gemaakt van dierlijke vetten en oliën, gekookt met as, klei of zand. Alhoewel de ingrediënten inmiddels iets veranderd zijn, is de basis hetzelfde: water, vet of olie en natriumhydroxide (of loog) koken waardoor er verzeping ontstaat. Het verzepingsproces zorgt ervoor dat vet en water zich met elkaar mengen, met als eindresultaat een harde zeep (die zacht aanvoelt voor de huid). Die vetten en oliën – die de zeep zo lekker zacht maken – kunnen dierlijk of plantaardig zijn.

Voor veel consumenten zijn de ingrediëntenlijsten op de verpakkingen niet te begrijpen, waardoor ze geen idee hebben dat ze zich dagelijks wassen met dierlijke vetten.

Helaas wordt er nog steeds vaak gekozen voor dierlijke vetten. Denk bijvoorbeeld aan rundervet in zeep of slachtafval in wasverzachters. De voornaamste reden: het is een stuk goedkoper dan plantaardig vet. Gelukkig zijn er steeds meer zeepmakers die zich verdiepen in het gebruik van plantaardige oliën. Denk aan olijfolie, raapzaadolie, kokosolie, (RSPO-gecertifieerde) palmolie, arganolie, lijnzaadolie of hennepolie. Ook Marcel zet liever plant-power in voor zijn producten. Plantaardige ingrediënten maken namelijk net zo goed schoon, dat hebben veel ecologische merken inmiddels wel bewezen. Alle producten van Marcel’s Green Soap zijn daarom, naast proefdiervrij, ook 100% vegan. Dat wil zeggen dat er alleen plantaardige ingrediënten worden gebruikt.

 

Nog even dit: dierlijke vetten zijn in de meeste gevallen een restproduct van slachterijen. Er worden dus geen extra dieren geslacht voor het verkrijgen van de dierlijke vetten die in zeep worden gebruikt. Toch geeft Marcel de voorkeur aan plantaardige ingrediënten. Bloemen en planten zitten namelijk vol krachtige en verzorgende stoffen die goed zijn voor huis, huid en haar. En bovendien is het een veel prettiger idee dat we onszelf wassen met plantaardige ingrediënten. Zéker nu we na het lezen van dit artikel weten dat veel verzorgingsproducten dierlijke vetten bevatten.

De keerzijde van palmolie

Eerder benoemden we palmolie als plantaardig alternatief voor dierlijke vetten. Palmolie is een multi-functioneel ingrediënt dat in veel producten wordt gebruikt. Bijvoorbeeld in pindakaas, boter en andere voedingsmiddelen, maar ook in schoonmaakproducten zoals shampoo, wasverzachter en zeep. Palmolie is relatief goedkoop en je hebt er maar weinig van nodig. Maar het zal je niet zijn ontgaan dat palmolie ook een keerzijde heeft. Voor de productie van deze olie moeten grote stukken regenwoud plaatsmaken voor oliepalmplantages. Hiermee wordt het leefgebied van de orang-oetan ernstig bedreigd. Door de aanleg van plantages blijft er steeds minder regenwoud over waardoor orang-oetans niet genoeg voedsel kunnen vinden en dus sterven van de honger. Daarbij worden er jaarlijks zo’n 1250 dieren gedood door conflicten met de mens die vaak verband houden met de aanleg van de plantages. Sinds 2000 is het aantal orang-oetans op Borneo daardoor met 100.000 afgenomen en zijn er slechts nog 75.000 tot 100.000 over.

Met ons palmolievrije wasmiddel hopen we andere wasmiddelmerken over te halen om ook de stap te zetten naar palmolievrije alternatieven.

Dat moet anders, vinden wij. Palmolie helemaal verbannen is voorlopig niet de oplossing, omdat de alternatieven – zoals kokosolie, sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie – niet milieu- en diervriendelijker zijn. Maar we kunnen wel iets doen aan het verminderen van de vraag. En daarom brachten wij het eerste vloeibare palmolievrije wasmiddel op de Nederlandse markt. Wasmiddel wordt dagelijks gebruikt en heeft daarom veel invloed op de vraag naar palmolie. Met ons palmolievrije wasmiddel laten we zien dat het écht mogelijk is om kleding schoon te krijgen zonder palmolie. Hiermee hopen we andere wasmiddelmerken over te halen om ook de stap te zetten naar palmolievrije alternatieven.

Veilig voor viervoeters

Dat de producten van Marcel’s Green Soap alleen plantaardige ingrediënten bevatten is prettig voor je huis, huid en haar, maar ook voor je huisdier. Resten van schoonmaakmiddelen kunnen namelijk blijven plakken aan de pootjes of vacht van een huisdier. Wanneer een hond of kat zich vervolgens wast kan het schadelijke stoffen binnenkrijgen. Met onze plantaardige (en diervriendelijke) allesreinigers kun je dus met een gerust hart de vloer boenen. Dat is ook fijn wanneer je geen huisdieren hebt, want die agressieve chemische goedjes wil je zelf ook niet binnenkrijgen.

Niet onbelangrijk: of je Marcel’s Green Soap nu gebruikt voor het schoonmaken van de vloer, het wassen van je haar of het doen van de afwas. Alle zeepresten die wegspoelen via het doucheputje of de gootsteen zijn minstens 97% biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu.

100% gerecycled plastic voor een gezondere planeet

Tot slot: bij Marcel’s Green Soap denken we niet alleen goed na over de inhoud van onze schoonmaakmiddelen en personal-care-producten, maar ook over de verpakking. Want ook daarmee willen we mens, dier en milieu zo min mogelijk belasten. Al onze producten zijn om die reden verpakt in flessen gemaakt van 100% gerecycled plastic en waar mogelijk plasticvrij verpakt.

 

Plasticafval is een wereldwijd probleem. Van de ruim 9 miljard ton plastic die tot nu is geproduceerd, is de helft in het milieu terechtgekomen. Daarvan stroomt jaarlijks 11 miljoen ton plastic de oceaan in. Doordat dit materiaal nauwelijks vergaat, blijft het eeuwenlang rondzwerven in zee. En dat is een bedreiging voor zeedieren zoals walvissen, zeehonden en schildpadden. Behalve dat ze verstrikt kunnen raken in het plastic, komt het ook in hun maag terecht. Zeedieren zoals walvissen kunnen verhongeren nadat ze plastic hebben ingeslikt. Het plastic geeft ze een vol gevoel, waarna ze minder eten, minder energie binnenkrijgen en verzwakken of zelfs sterven. Zo was de wereld geschokt door het nieuws dat er een dode walvis aanspoelde met meer dan 40 kilo aan plastic zakken in zijn maag. Naar schatting van het Wereldnatuurfonds heeft 56% van de walvis- en dolfijnsoorten plastic ingeslikt.

Marcel’s Green Soap is het eerste merk in West-Europa dat uitsluitend gebruikmaakt van flessen die zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic.

Om deze reden, en nog zoveel andere redenen, is het belangrijk dat we minder nieuw plastic produceren en het bestaande plastic hergebruiken zodat het niet in ons milieu terechtkomt. Marcel’s Green Soap is het eerste merk in West-Europa dat uitsluitend gebruikmaakt van flessen die zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic. Sommige van onze producten zijn zelfs plasticvrij verpakt, zoals onze shampoo- en conditionerbars en deosticks. En zo proberen we als merk de wereld steeds een stukje mooier te maken voor mens én dier.

Bronnen:

*https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2437175-nederland-dierproefvrij-nog-lang-niet-mogelijk-zeggen-wetenschappers
*https://proefdiervrij.nl
*https://www.worldanimalprotection.nl

Avatar foto

Marcel's Green Soap

Geen reacties

Plaats een reactie

Stel je vraag!

Bij GSC zijn we gek op vragen. Omdat wij geloven dat nieuwsgierigheid essentieel is voor vooruitgang. Dus tik maar in wat je wilt weten. We vinden niets gek.