Title Image

Hoe ontwikkelen wij onze producten?

Hoe ontwikkelen wij onze producten?

In gesprek met Eefje – productontwikkelaar bij Marcel’s Green Soap

Vier eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen in vier verschillende geuren. Zo begon Marcel vijf jaar geleden zijn merk en missie. Inmiddels is het assortiment uitgebreid naar 52 producten, in negen verschillende categorieën. Dagelijks zijn wij bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten. Eefje, productontwikkelaar bij Marcel’s Green Soap, heeft een neus voor lekkere geuren en producttrends. Zij vertelt ons hier alles over het ontwikkelen van nieuwe producten (en geuren).

Hoe word je productontwikkelaar bij Marcel’s Green Soap?

Ruim twintig jaar werkte Eefje bij verschillende cosmeticabedrijven en -fabrikanten voordat Marcel op haar pad kwam. Hij vroeg haar om bij Marcel’s Green Soap als productontwikkelaar aan de slag te gaan. Inmiddels werkt ze er ruim 3,5 jaar. “Een eervolle baan”, zoals zij het noemt. Eefje heeft een aangeboren nieuwsgierigheid naar grondstoffen en productsamenstellingen, maar is vooral gek op geuren. Door haar werkervaring in verschillende parfumeriewinkels weet ze welke geuren geliefd zijn. En die kennis komt goed van pas in haar baan bij Marcel’s Green Soap, want onze eerste belofte aan de consument is dat onze producten heerlijk ruiken.

Hoe kom je op het idee van een nieuw product?

Afwasmiddel, handzeep, allesreiniger en allesreinigerspray. Met deze vier producten maakte Marcel vijf jaar geleden zijn entree in het schoonmaakschap. Hij begon met vier, wat ongebruikelijke maar heerlijke geurcombinaties: sinaasappel & jasmijn, lavendel & rozemarijn, radijs & bergamot en basilicum & vetiver. Dit smaakte – of beter gezegd: rook – naar meer. Het schoonmaakassortiment werd uitgebreid met onder andere vaatwastabletten, toiletreiniger en palmolievrij wasmiddel. En er kwam een personal-care-lijn met shampoo, showergel en meer. Dit alles in twaalf verschillende geuren. Voor de ontwikkeling van deze producten schakelde hij de hulp in van productontwikkelaar Eefje. Wij vroegen haar: hoe kom je op het idee van een nieuw product?

“We zijn altijd op zoek naar kansen in het schap voor duurzame producten. Soms komt er een concrete vraag naar een bepaald product vanuit de consument, soms is het gewoon een onderbuikgevoel.” Bij Marcel’s Green Soap richten we ons op de lichtgroene consument. Deze consumentengroep maakt zestig procent van onze bevolking uit, het merendeel dus. De lichtgroene consument is bereid om duurzame producten te kopen, mits er geen of weinig concessies gedaan hoeven te worden op de kwaliteit, prijs en – heel belangrijk – de beleving van het product. Wanneer we een nieuw product ontwikkelen, kijken we naar trends maar luisteren vooral ook naar wat de consument wil. Want de duurzame markt verandert in rap tempo. Waar de lichtgroene consument vijf jaar geleden nog niet toe was aan shampoo in vaste vorm, de shampoobar, is de vraag nu groter dan ooit.

“De meeste producten produceren we in Nederland waardoor ik, bij wijze van spreken,

 op de fiets naar de fabriek kan.”

Eefje: “Doordat we korte lijnen hebben met de fabrikanten, kunnen we snel schakelen. De meeste producten produceren we in Nederland waardoor ik, bij wijze van spreken, op de fiets naar de fabriek kan. Zo kunnen we een idee in korte tijd omzetten in een nieuw product. Hierdoor spelen we snel in op trends en lopen we altijd een paar stappen voor op andere merken.”

Waar moet een product van Marcel’s Green Soap aan voldoen?

Marcel doet drie beloftes aan de consument: Marcel’s Green Soap ruikt fantastisch, werkt goed en is eco-vriendelijk. Elk nieuw product dat we ontwikkelen moet deze beloftes waarmaken. We zijn daarom voortdurend op zoek naar duurzame alternatieven voor bestaande recepturen zonder dat de consument concessies moet doen op de kwaliteit, prijs en beleving van het product. Eefje: “Voor elk nieuw product dat we ontwikkelen geldt dat het 100% vegan moet zijn, minstens 97% biologisch afbreekbaar, plasticvrij verpakt of verpakt in 100% gerecycled plastic en waar mogelijk palmolievrij.”

Hoe ontwikkel je een nieuw product?

Wanneer Eefje een idee heeft voor een nieuw product, gaat ze samen met de fabriek aan de slag. “Ik geef aan welke ingrediënten ik erin wil hebben en aan welke eisen het product moet voldoen, de fabriek helpt vervolgens met de formulering, rekening houdend met de wet- en regelgeving.” De formulering is de samenstelling van een product. En dat luistert nogal nauw. Sommige ingrediënten hebben een slechte uitwerking op elkaar waardoor het product uit elkaar valt of – nog erger – gaat stinken. En daarom mixen en matchen wij net zolang totdat de juiste samenstelling is bereikt. Nadat het product volledig is ontwikkeld, wordt het uitgebreid getest voordat het in het schap komt te liggen. Een veiligheidsbeoordelaar kijkt naar de gebruikte stoffen, de interactie met de verpakking en of het product niet uit elkaar valt. Zo’n testfase duurt drie maanden.

“In totaal zijn we zo’n negen maanden bezig met het ontwikkelen van een nieuw product,
inclusief de testfase van drie maanden.”

Zodra de formulering is bepaald, kan ook de kostprijs worden berekend. Eefje: “De prijs is heel belangrijk voor ons. We willen dat het product betaalbaar is voor zoveel mogelijk mensen. Het gebeurt weleens dat we een product willen ontwikkelen dat uiteindelijk te duur blijkt te zijn, dan doen we het niet.” Zo was Eefje vorig jaar bezig met het ontwikkelen van Marcel’s Green Soap geurkaarsen. Hiervoor is aardolie nodig, een niet-hernieuwbare grondstof waarvoor nog geen milieuvriendelijk én betaalbaar alternatief is gevonden. En daarom kiezen we ervoor om dit product voorlopig niet op de markt te brengen.

Voordat een nieuw product in het schap komt te liggen, zijn er nog een aantal stappen te nemen. Allereerst de verpakking. Eefje: “Voor onze producten hebben we onze eigen matrijzen ontwikkeld. Hierdoor hebben onze producten een unieke vorm en hoeven we niet voor elk product een nieuwe verpakking te ontwikkelen. Alleen het etiket moet worden ontworpen.” ‘Leuke anekdote: voor een paar van onze schoonmaakproducten maken we gebruik van ‘oude’ matrijzen die nog op de plank lagen bij de fabrikant. Zo komt het dat de verpakking van Marcel’s Green Soap wasmiddel de vorm heeft van een oliefles en ons afwasmiddel is verpakt in een oude Pokonfles. Uiteraard allemaal vervaardigd van 100% gerecycled plastic.

In de laatste fase van de productontwikkeling gaan we aan de slag met de marketing, ofwel: hoe zetten we het product in de markt? Eefje: “In totaal zijn we zo’n negen maanden bezig met het ontwikkelen van een nieuw product, inclusief de testfase van drie maanden.”

En hoe zit het dan met het ontwikkelen van een nieuwe geur(lijn)?

Eefje: “Geur is emotie. Mensen kopen Marcel’s Green Soap niet alleen omdat het eco-vriendelijk is, maar ook omdat het lekker ruikt.” Het liefst ontwikkelt Eefje elke maand een nieuwe geurlijn, maar dit is een stuk ingewikkelder dan het ontwikkelen van een nieuw product. “Geur heeft veel invloed op de formulering van een product. Zo hebben we voor ons wasmiddel allerlei geuren getest voordat we iets vonden dat niet uit elkaar viel én goed bleef hangen aan kleding.”

“Geur is emotie. Mensen kopen Marcel’s Green Soap omdat het eco-vriendelijk is, 

maar ook omdat het lekker ruikt.”

Het ontwikkelen van een nieuwe geur kost dus veel tijd, maar toch is Eefje altijd op zoek naar verrassende geurcombinaties. Eefje: “Je hebt een aantal geurfamilies en als je al deze geurfamilies dekt, zit er voor iedereen wel iets tussen. Toen ik bij Marcel’s Green Soap kwam werken miste ik een bloemengeur. Samen met het parfumhuis ben ik toen op zoek gegaan naar een bloemige geurcombinatie. Ik geef aan welke natuureigen geuren ik erin wil en zij maken dan de samples. Deze laten we daarna uitgebreid testen.” De geur vanille-kersenbloesem kwam als beste uit de test en inmiddels hebben we meerdere personal-care-producten in deze lente-achtige bloemengeur.

Hoe moeilijk (of makkelijk) is het om een groen product te ontwikkelen?

Een product ontwikkelen dat lekker ruikt, prettig aanvoelt, goed werkt, eco-vriendelijk én betaalbaar is. Dat klinkt als een uitdaging. Eefje: “We zijn voortdurend op zoek naar de balans tussen betaalbaarheid, duurzaamheid en kwaliteit.” En dat is niet altijd makkelijk, want alhoewel er steeds meer duurzame alternatieven worden gevonden voor milieubelastende grondstoffen, zijn deze vaak wel een stuk duurder. Bovendien hebben ook ‘groene’ grondstoffen soms zo hun nadelen.

 

Eefje: “Er zit een groot verschil tussen duurzaam en natuurlijk. Natuurlijk is niet altijd duurzaam en andersom.” Zo maken we bij Marcel’s Green Soap voornamelijk gebruik van synthetische in plaats van natuurlijke parfums. Eefje: “Voor natuurlijke parfums moet je relatief veel grondstoffen uit de aarde trekken. Voor onze synthetische parfums hoeft dat niet. Bovendien heb je bij synthetische parfums meer controle over de biologische afbreekbaarheid, allergenen en kwaliteit. Natuurlijke parfums kunnen vervuild zijn waardoor een product ineens anders – minder lekker – ruikt. Dat willen we niet. Bij synthetische parfums zijn de beleving en kwaliteit altijd hetzelfde. Ik maak liever een shampoobar met synthetische componenten die milieuvriendelijk is en fijn is in gebruik, dan een natuurlijke die niet goed werkt of minder goed ruikt en daardoor slecht wordt verkocht. Dan missen we alsnog ons doel.”

“Er zit een groot verschil tussen duurzaam en natuurlijk.
Natuurlijk is niet altijd duurzaam en andersom.”

Al onze producten zijn 100% vegan, dat wil zeggen dat we geen gebruikmaken van dierlijke ingrediënten. Dus rundervet, dat vaak wordt gebruikt in wasverzachters, komt er bij ons niet in. En voor onze vaste zeepproducten – shampoo- en conditionerbars – gebruiken we cetearyl alcohol (een vette alcohol van plantaardige oliën) in plaats van varkensvet.

 

Palmolie vervangen is een nieuwe uitdaging. Wereldwijd is de vraag naar palmolie groot. Logisch, want je kunt het voor van alles gebruiken, je hebt er relatief weinig van nodig en het is ook nog eens redelijk goedkoop. Maar voor het winnen van palmolie moeten regenwouden worden gekapt. En daarom groeit bij ons het verlangen om op zoek te gaan naar alternatieven. Een aantal producten in ons assortiment is vervaardigd met palmolie van RSPO-gecertificeerde leveranciers of is zelfs al palmolievrij. Zo ontwikkelden we onlangs het eerste vloeibare palmolievrije wasmiddel van Nederland. Dat was een uitdaging omdat palmolie ervoor zorgt dat een product zacht aanvoelt en vuil oplost. Toch is het ons gelukt en daar zijn we trots op. Lees hier meer over ons palmolievrije wasmiddel en waarom het een uitdaging is om een goede vervanger voor palmolie te vinden.

 

Een andere uitdaging is het vervangen van sulfaten. Eefje: “Sulfaat zorgt ervoor dat een product schuimt en goed reinigt. Maar deze grondstof heeft een negatieve associatie, niet vanwege het milieu, maar omdat het je haar en huid zou uitdrogen. Onze shampoobars zijn al sulfaatvrij en schuimen ook nog eens heerlijk. Ook onze andere producten willen we in de toekomst sulfaatvrij maken.”

Welke producten ben je nu aan het ontwikkelen?

Ondertussen is Eefje alweer druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten zoals Marcel’s Green Soap deodorantroller, geurstokjes en shampoobars voor verschillende haartypes. En achter de coulissen zit ze met haar neus in allerlei geursamples, op zoek naar een nieuwe geurlijn. Zelf heeft ze al een favoriet, maar of die het ook wordt… Daar zullen we nog even op moeten wachten.

Avatar foto

Marcel's Green Soap

Geen reacties

Plaats een reactie

Stel je vraag!

Bij GSC zijn we gek op vragen. Omdat wij geloven dat nieuwsgierigheid essentieel is voor vooruitgang. Dus tik maar in wat je wilt weten. We vinden niets gek.